Kulturprofil 2010 Per-Olov Örtlund

Foto & © Tommy Andersson

Det är Filipstads meste fixare av arrangemang som nu utsetts till årets kulturprofil 2010.

Per-Olov Örtlund får ta emot utmärkelsen och med den vill Filipstads Gille uttrycka sin uppskattning av en person som lagt ned en enorm kraft på att hålla i trådarna för en lång rad av festliga arrangemang i Filipstad.

Det var i samband med ett Ferlinprogram på Lilltorget sommaren 1986 som Per-Olov Örtlund av en händelse rycktes med och sedan har det rullat på. Bland mycket annat är Per-Olov nu i full verksamhet med planeringen av 2011 års 400-årsjubileum i Filipstad.

Det var Ferlingruppen som sommaren 1986 hade ett program på Lilltorget under Filibjurveckan. Fritidschefen Gunnar Jönsson, som normalt ordnade allt kring arrangemangen, kunde vid det här tillfället inte vara med och det blev en miss med sittplatser på Lilltorget. Skribenten av dessa rader, som ansvarade för arrangemanget från Ferlingruppens sida , kastade sig över intet ont anande Per-Olov Örtlund som snabbt ordnade stolar från sin dåvarande arbetsplats på Konsum. Gunnar Jönsson tyckte sedan att Per-Olov Örtlund var en kille som borde vara med och jobba med Filibjurveckan och så blev det. Det var som att sätta igång en lavin för Per-Olov Örtlund hamnade i det ena arrangemanget efter det andra, såsom julmarknaden som även den höll till på Lilltorget vid den här tiden.

Ordnade artillerieffekter.

Per-Olov Örtlund är även mannen som såg till att militären engagerade sig i sjöslaget på Kyrkviken. (Inga förslag) hade en släkting som var officer på A9 i Kristinehamn och militären nappade på förslaget at utveckla sjöslaget med artillerieffekter. Det ledde naturligtvis till Per-Olov Örtlund även hamnade i John-Ericsson-gruppen.

För 20 år sedan kom Per-Olov Örtlund och Jan-Erik Ståhlberg att prata om att ordna en riktigt festlig nationaldag. Det ledde även till att Filipstadsföretag i samverkan bildades och man enades om att arrangera en företagardag under Filibjurveckan.

Initierade ambassadören

Efter nationaldagsfirandet, när dansbanan på Stora torget plockades ned, fick (Inga förslag) ett slag på tummen så han var tvungen att söka läkare. I väntrummet läste han i en veckotidning om en kommun som hade en ambassadör. Per-Olov och med sig idén och drygt en månad senare installerades Kent Finell som Filipstads första ambassadör.

Nationaldags- och Filibjurfirandet har varit omfattande tack vare Filipstadsföretag i samverkan och Per-Olov Örtlund har hela tiden varit en drivande kraft. Numera finns även en särskild Luciakommité där Per-Olov också är verksam. Ferlingruppen och Korpen är föreningar som Per-Olov haft ett nära samarbete med och Korpens 24-timmarslopp på cykel ett av de största arrangemangen. MC- kortegen på långfredagen är en avknoppning liksom Hjulhäljakommitén med Långlialoppet och sekreteraren heter Per-Olov Örtlund. Samma uppdrag har han när det gäller Filipstadsmässan, föreningen för Gunde Johansson-statyn och Filipstadsalmanackan. Per-Olov är även sekreterare i Kommittén för Filipstads 400-årsjubileum.

Filipstads Gille har nu beslutat attt tilldela Per-Olov Örtlund utmärkelsen Årets kulturprofil för hans uppoffrande arbete att servera oss trivsamma och festliga evenemang.

Tommy Andersson
Ur Filipstads Gilles tidskrift "Vår Stad"
av Rolf Mårth