Kulturprofil 2007 Lassings orkester

Foto & © Bengt-Olof Löf

När Lassings orkester hedras är det sju personer som får dela på utmärkelsen som kultur profiler. Den får de, med kapellmästaren Lars Asplund i spetsen, ta emot när Filipstads Gille firar sin 75-årsjubileum.

Det var i början av 1956 som Lassings började ta form när saxofonisterna Lars Asplund och Lars-Inge Berg genom sin medverkan i Filipstads Musikkår fick idén att bilda en orkester. Detta sedan man genom musikkåren träffat trumpetaren Mats Johansson som var elev till musikkårens ledare Henry Håkansson.

I musikkåren fanns klarinettisten Bertil Rönn som drillade de unga musikerna i ensemblespel och som även kom att vara med i den nybildade orkestern. När Bertil Rönn slutade efterträddes han av saxofonisten Sven-Åke Bockh som senare tog namnet Johansson.

Bandets komp bestod av basisten Owe Jansson och trummisen Bosse Johansson. Hösten 1957 engagerades Roy Frisk på piano.

På våren 1957 hade Lassings sin första spelning vid en skoldans på samrealskolan i Filipstad, den skola som numera kallas Ferlinskolan. Sedan fortsatte orkestern att spela dansmusik fram till 1963. Främst i Värmland och Närke, men bandet gjorde även en turné till Småland.

Vid den här tiden fick Mats Johansson arbete på annan ort och man stod utan trumpetare. Samtidigt påverkade familjebildningar att Lassings inte fortsatte med spelandet. Däremot fortsatte de enskilda medlemmarna att spela i musikkåren och i olika orkestrar. Sedan dröjde det till 1994 innan Lassings började fundera på att samla orkestern och börja spela igen. Den tändande gnistan var en bild på gamla Lassings i en almanacka med äldre foton som Filipstads Bergslags hembygdsförening gav ut.

I januari 1995 började man repetera och den 9 april samma år hade den återförenade orkestern sin första spelning på Museet Kvarnen. Mats Johansson med utlandsarbete sedan många år ersattes av trumpetaren Hans Lorin och ny trummis efter Bosse Johansson som avlidit blev Leif Edqvist från Nykroppa.

Även basisten Owe Jansson har gått ur tiden och idag är det Tony Lundell, musiklärare i Storfors, som är ordinarie basist, men även StenÅke Kristiansson har av och till vikarierat.

Sedan återstarten av orkestern har Lassings varit flitigt engagerade. Det blåssound som är Lassings kännemärke har fått en renässans och det är kulturprofilerna i Lassings som hade engagerats att spela när Filipstads Gille hadee sitt 75-år jubileum.

Tommy Andersson
Källa: Filipstads Gilles tidskrift "Vår Stad"
av Rolf Mårth.