Kulturprofil 2006 Arne Stjernlöf

Foto & © Bengt Olof Löf

Arne Stjernlöf är en riktig musikprofil med många strängar på sin lyra. Elvis Presley och rockmusiken har följt honom sedan 1950-talet och 1960-talet följde en period med dansmusik. Under senare år har visorna tagit en allt större plats i Arne Stjernlöfs musikliv och Ferlin Syner i Lövsprickningen finns alltid med.

Arne Stjernlöf kom också att förvalta arvet efter Filipstads Gille med att driva turistanläggningen på Storhöjden och han byggde en ny väg till Storhöjden. Ragnar Forsbergs väg, för att hedra Forsberg som var Gillets drivande kraft under många år.

Idrottsman i unga år

Till en början var det idrott som Arne Stjernlöf sysslade med. Han började tidigt med backhoppning och ägnade sig även åt kombinerat och längdskidåkning. På 1950-talet började Arne med tyngdlyftning i Filipstads Atletklubb och tävlade i Värmlandslaget och vann junior-DM. Som 17-åring fick Arne Stjernlöf låna en gitarr och började sjunga och spela. I slutet av 1950-talet ställde han upp i en amatörtävling på gamla tivoliplatsen i Filipstad, sjöng "Vid foten av fjället" och vann. Den låten sjöngs i original av Sven-Gösta Jonsson, den rockande samen och sommaren 2006, bortåt 50 år senare möttes de bägge artisterna i en show i Filipstad under Filibjurveckan.

Dansband och Ferlin

Det första engagemanget i karriären var på Folkets hus i Vålberg och sedan har det rullat på med sången och musiken. Från tidigt 1960-tal fanns Arne Stjernlöf med i dansband som Sentimals och Mats-Arnes och med Nils Owes kom den första skivinspelningen. En av låtarna var Ferlins "Syner i lövsprickningen" och visan om Ferlin och vännernas vårfirande på Aborrbergets krön har Arne fortfarande med på reportoaren. När Arne många år senare gjorde en inspelning med Ferlinvisor, fanns "Syner i lövsprickningen" med på den produktionen. Just den visan har blivit något av hans signatur.

Framträdanden på Gröna Lund

1970 var Arne Stjernlöf vokalist i Åke Engströms orkester som hade långtidskontrakt på Gröna Lund i Stockholm. Sedan kom det egna bandet Arne Stjernlöfs orkester som ofta spelade i Persbergsparken, en park som Arne drev under flera år. Efter ett inhopp i Carina Jarneks orkester under Filibjurveckan i Filipstad föddes idén att göra en Elvis-show. Arne gjorde också en skivinspelning med Elvislåtar för sin show.

Nu hedrar Filipstads Gille Arne Stjernlöf för hans långa och uppskattade gärning i musikens tjänst och utnämner honom till årets kulturprofil 2006.

Tommy Andersson
Från Filipstads Gilles tidskrift "Vår Stad"
författare Rolf Mårth.