Kulturprofil 2005 Björn Karlsson

Gillets kulturprofil 2005 heter Björn Karlsson. Genom sitt företag Hotell Hertig Karl symboliserar han de värderingar som Filipstads Gille har i sina stadgar, att värna om äldre stadsmiljöer. Upprustningen av fastigheten Drottninggatan 6 är ett exempel på detta och hur man kan kombinera en kulturmiljö med en framåtskidande affärsidé.
Björn Karlsson är den drivande kraften i hotellrörelsen, men samtidigt ska man inte glömma bort hans far Karl-Erik, som genom köpet av fastigheten fullföljde en tidigare påbörjad renovering.
Den pietetsfulla renoveringen har gjort Drottninggatan 6 till en pärla, både utvändigt som invändigt. Rummen har fått behålla sin personliga prägel och det ger en charmfull karaktär. Under åren har Drottninggatan 6 haft olika företag inhysta på nedre våningen, som mjölkaffär, guldsmed, damfrisör och den lilla butiken Varumagasinet. Figurteaterkompaniet har också haft verksamhet i huset. Rivningshotet har vilat tungt över fastigheten under åren före renoveringarna, men det står kvar och är numera ett vackert minnesmärke över gamla tiders Filipstad och har samtidigt fått växa in i den nya stadsmiljön.
För Björn Karlsson gick en gammal dröm i uppfyllelse, när han sommaren 2001 kunde öppna hotellet. Då hade han lämnat en tjänst som gymnasielärare i Karlskrona och flyttat tillbaka till sina tidigare hemtrakter.
Björn är född i Nykroppa, men kom senare med familjen till Filipstad. Efter gymnasiet fortsatte han att läsa historia och statskunskap och historieintresset är något som satt sin prägel både på hotellets namn och den konstnärliga utsmyckningen. Hertig Karl som fått lämna sitt namn åt hotellrörelsen blev senare krönt som Karl IX och en av de städer han grundlade var Filipstad. En stad som uppkallades efter sonen Karl Filip.
Sedan hotellet öppnades 2001 har det fått en tillbyggnad, väl anpassad till den äldre byggnaden. Det är med uppskattning av en värdefull insats för en betydelsefull kulturmiljö, som Filipstads Gille utser Björn Karlsson till årets kulturprofil.
Tommy Andersson efter en artikel ur
Filipstads Gilles tidning "Vår stad" av
Rolf Mårth.