Kulturprofil 2003 Birger Johansson

Kulturprofilen Birger Johansson förevigad under Bondbönespelet 2005.

Filipstads Gille har i år valt att utnämna en mycket kunnig person i hembygdshistoria till årets kultur profil. Han heter Birger Johansson och han har genom åren medverkat som skribent i en tidskrift i födelsebygden Väse och i Gillets tidning Vår Stad. Tillsammans med Knut Warmland svarade han Nils Ferlins jubileumsår 1998 för tidningen Ferlinhälja och Ferlins liv har han dokumenterat både i skrift och på film. Filipstads historia förmedlar Birger Johansson på ett förtjänstfullt sätt till besökare, då han tar dem med på vandringar i stadsmiljön.

Till professionen har Birger Johansson varit lärare och i en artikel i 2002 års Vår Stad berättar han att han hösten 1955 kom till gamla skolan i Filipstad. Där blev han kvar till och med vårterminen 1960. Därefter var Birger Johansson verksam som adjunkt både på Ferlinskolan och Spångbergsgymnasiet.

Hembygdsrörelsen i Väse har Birger dokumenterat i den årliga skriften Väseräven och i Gillets tidning Vår Stad har han varit en återkommande skribent.

Det skall också nämnas att Birger Johansson är en beundrare och läsare av Grönköpings Veckoblad. Humorn fick även Birger Johansson tillfälle att ta fram i en ferlinsk publikation, när han tillsammans med Knut Warmland gjorde tidningen Ferlinhälja i samband med Ferlins 100-årsjubileum 1998. Birger Johansson har satt många Ferlinminnen från Filipstad på pränt, där han inte minst dokumenterat Ferlin och idrotten. När det gäller idrotten i Filipstad kan också nämnas att Birger Johansson varit ordförande i Filipstads Tennisklubb.

Videokameran har också kommit till användning och en av filmerna heter I Ferlins fotspår. I Ferlins fotspår har Birger Johansson tagit med turisterna på vandring genom Filipstad och som den kunnige hembygdskännare han är, har stadsvandringarna även innehållit berättelser om många andra personer och miljöer. En av dessa miljöer är kyrkan, där för övrigt Birger varit verksam som kyrkvärd.

Filipstads Gille visar sin uppskattning genom att utnämna Birger Johansson som årets kulturprofil 2003.

Tommy Andersson
Källa: Artikel ur "Vår Stad" av Rolf Mårth.