Kulturprofil 2002 Walter Höglund, Kjell Ljunqvist och Stewe Pettersson

Kulturprofilerna Walter Höglund, Kjell Ljunqvist och Stewe Pettersson.

När Filipstads Gille utnämnde de första kulturprofilerna 1991, var det tre personer som fick utmärkelsen. Sonja Malmberg, Ulf Nilsson och Ragnild Ånman. Även 2002 utnämns tre personer, Walter Höglund, Kjell Ljungqvist och Stewe Pettersson.

Walter Höglund är känd som en glad och humoristisk människa med ett stort motorintresse. Dessutom som en person med ett stort intresse för sång och musik. Som konferencier har han medverkat i många program. Walter Höglund har varit aktiv inom Filipstads Gille och satt som vice ålderman i Gillesrådet mellan 1984 och 1989, under den tid Carlerik Carlsson var ålderman. För de flesta är Walter Höglund också en profil som taxichaufför och busschaufför. Mellan turerna ute på vägarna hinner han även med att ägna sig åt sången och musiken.

Det var för några år sedan som Walter Höglund tog hand om en allsångskväll på Munkeberg i sommarkyrkans program. Det gjorde han tillsammans med pianisten och dragspelaren Bo-Göran Röös. Sedan fortsatte det av bara farten och Walter Höglunds allsångsprogram dök upp vid flera tillfällen och blev mycket uppskattade. På Stora Torget i Filipstad har allsångsprogrammen lockat mellan fem- och sexhundra sjungglada åskådare under Filibjurveckan. Så visst har Bosse Larsson och Lasse Berghagen en stark konkurrent i Filipstad. Det kan nämnas också att Walter Höglund är en sångsolist av klass, vilket han visar prov på under sina framträdanden. Drar han sedan några av sina historier eller berättar anekdoter från gamla tiders Filipstad, så är publikan med på noterna.

Dragspelaren och sångaren Kjell Ljungqvist och gitarristen Stewe Pettersson har ett mångårigt förflutet inom musiken. Stewe Pettersson har spelat i flera lokala dansband och är liksom Kjell Ljungqvist aktiv i Filipstads dragspelsklubb. Tillsammans utgör de en duo som svarat för underhållningen vid åtskilliga offentliga program, midsommarfester och föreningsfester genom åren.

Med utmärkelsen årets kulturprofil vill Filipstads Gille uppmärksamma dessa tre personer, som oförtrutet fortsätter att glädja och underhålla den lokala publiken, Walter Höglund, Kjell Ljungqvist och Stewe Pettersson är årets kulturprofiler i Filipstad.

Tommy Andersson efter en artikel
Filipstads Gilles tidskrift "Vår Stad" 2002
författare Rolf Mårth.