Kulturprofil 1996 Inge Pedro

Artistparet Inge Pedro & Lily i samband med Filipstads Gilles 75års jubileum. Foto & © Bengt-Olof Löf.

Han gjorde sin scendebut för över 50 år sedan och i bortåt 50 år har han levt på sin profession. Filipstad har under många år varit hans hemvist, men hela världen hans arbetsfält, med tusentals framträdanden i ett trettiotal länder.

Ingemar Petersson föddes i Nykroppa 1921. Redan under pojkåren började han intressera sig för trolleri och 1943 gjorde han scendebut i en amatörrevy. Han vann första pris i en amatörtävling som arrangerades av Folkparkernas Centralorganisation och började så småningom fundera på att skaffa sig ett artistnamn. Det blev Inge Pedro.

Han utvecklade även en egen komisk stil, som blev något nytt i branschen. Den professionella karriären tog sin början 1951 genom engagemang i Folkparkernas "Ungdomsparaden". Efter en tids arbeten i Sverige och Danmark, tog den internationella karriären fart 1954, då Inge Pedro engagerades på välrenommerade Hansa-Theater i Hamburg. Så följde arbeten på de stora varitéscenerna i Tyskland, Frankrike, Schweiz och många andra länder både inom och utanför Europa.

Från 1965 reste Inge Pedro tolv säsonger i de svenska folkparkerna som turnéledare och konferencier för Malmstenstruppen. 1968 debuterade Inge Pedro och hustru Lily, som artistpar i samband med ett engagemang i Tyskland. Med åren har det blivit mindre med turnerande och mer tid att vistas i Filipstad, men Inge Pedro & Lily har alltjämt engagemang till publikens stora glädje.

Det är med stor värme och uppskattning som Filipstads Gille utnämner denne artist från Nykroppa och Filipstad, med internationella strängar på sin lyra, som årets kulturprofil.

Tommy Andersson
Efter en artikel i Filipstads Gilles tidsrkift "Vår Stad" 1996
artikelförfattare Rolf Mårth